- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYNAMON MIELONY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KARDAMON MIELONY
- KAZEINIAN SODU
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- OCTAN SODU BEZWODNY E262
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
Opis
ASKORBINIAN SODU CZYSTY SPOŻYWCZY E 301 WITAMINA C
Askorbinian sodu (sól sodowa kwasu askorbinowego) to bezzapachowy, krystaliczny proszek o białej, czasem żółtawej barwie i lekko słonym smaku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest korzystną alternatywą dla witaminy C, ponieważ nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych dla organizmu i jest łatwo przyswajalna. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Konieczne jest jej uzupełnianie ponieważ organizm ludzki nie wytwarza jej samodzielnie. Askorbinian sodu jest źródłem łatwo przyswajalnej Witaminy C, dlatego pełni rolę przeciwutleniacza w suplementach diety oraz regulatora kwasowości. Dostarczana do organizmu witamina C w formie soli sodowej wykazuje również działanie zobojętniające. Jednym z kluczowych różnic między askorbinianem sodu a kwasem L-askorbinowym jest kwasowość. Askorbinian sodu jest mniej kwasowy, co sprawia, że może być lepszym wyborem dla osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Askorbinian sodu może być aplikowany doustnie lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych.
Wzór chemiczny: C6H7NaO6
Nr CAS: 134-03-2
Nr WE: 205-126-1
Czystość: spożywcza
Zawartość głównego składnika: > 99%
Wygląd zewnętrzny: Biały lub lekko żółtawy proszek
Przechowywanie: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Niewłaściwie przechowywana witamina C może ulec zniszczeniu.
Dawkowanie: Przyjmuje się, że profilaktycznie wystarczy przyjmowanie witaminy C od 1 do 2 g dziennie, co odpowiada średnio 1-2 łyżeczkom sproszkowanej witaminy dziennie. Natomiast w czasie przeziębienia o łagodnym przebiegu zaleca się dawkę między 60 a 100 g na dobę. Jeśli infekcja jest nasilona, powinno się zażywać od 100 do 200 g witaminy C na dzień.
ZASTOSOWANIE:
- wpływa na układ odpornościowy, krwionośny oraz aktywuje działanie enzymów, reguluje procesy syntezy hormonów.
- środek ochronny do żywności i napojów. Zabezpiecza żywność przed zmianą zabarwienia i smaku.
- produkcja żywności, gdzie pełni rolę przeciwutleniacza, stabilizatora i regulatora kwasowości.
- składnik soli peklowej stosowanej do mięsa, odpowiadającej za działanie konserwujące oraz zapewnienie atrakcyjnej barwy i smaku. Dodatkowo, opóźnia tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin, które mogą powstawać z azotynów pod wpływem obróbki termicznej.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.