- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
BARWNIK ANNATO E160b
Opis
BARWNIK W PŁYNIE ANNATO E160b pomarańczowo-czerwony intensywny
Annato jest barwnikiem terpenowym należącym do karotenoidów. Annato to naturalny barwnik spożywczy pozyskiwany z nasion drzewa arnoty właściwej (Bixa orellana L.). To niewielkie drzewo rośnie w północnej części Ameryki Południowej, w Ameryce Środkowej i Meksyku, a także we wschodniej Afryce i Indiach. Nasiona w owocach drzewa mają trójkątny kształt i intensywnie czerwono-pomarańczową barwę. Barwniki stanowią 4,5–5,5 proc. suchej masy nasion, z czego 70–80 proc. to karotenoid biksyna.
Barwnik spożywczy Annato E160b jest czerwono brązowym płynem, który barwi od koloru żółtego do pomarańczowego w zależności stopnia rozcieńczenia.
Skład: Woda, norbiksyna E 160b, wodorotlenek potasu E 525.
Wstrząsnąć przed użyciem, podczas składowania produkt może tworzyć naturalne osady. Można dodawać bezpośrednio do produktu stale mieszając. Jeżeli pożądane Nie mieszać z solami wapnia.
ZASTOSOWANIE:
Kiedyś annato używany był jako przyprawa (ma orzechowy aromat), barwnik do produkcji farb, czy farbowania tkanin, a przez Azteków jako pigment do malowania ciał. Produkty, w których obecnie spotykamy ten barwnik to:
• margaryny
• oleje
• pasty rybne
• sery żółte
• makarony
• płatki kukurydziane
• sery topione
• serowe przekąski
• desery mleczne
• lody
Zalecane stosowanie: 0,025% do 0,05% w zależności od zamierzonej intensywności barwy.
Zastosowanie do jelit : Zanurzyć jelita w roztworze Annatto w ilości 50-60 g/10 l wody na około 20 - 30 min. w temperaturze pokojowej po procesie przelewania
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.