- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYNAMON MIELONY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KARDAMON MIELONY
- KAZEINIAN SODU
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- OCTAN SODU BEZWODNY E262
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
BENZOESAN SODU E211
Opis
BENZOESAN SODU E211 GRANULAT
Białe ciało stałe w postaci proszku lub granulek o słodkawym smaku, bez zapachu, które dobrze rozpuszczają się w wodzie, a słabo w rozpuszczalnikach organicznych, np. alkoholu. Benzoesan sodu powszechnie stosowany jest jako konserwant spożywczy, Ma właściwości bakteriostatyczne i fungistatyczne, hamuje rozwój drożdży, pleśni, bakterii masłowych, octowych oraz w mniejszym stopniu mlekowych.
Nr CAS 532-32-1
Nr WE 208-543-8
Wzór chemiczny C6H5COONa
Masa molowa 144,11 g/mol
Postać fizyczna granulki
Zapach Bez zapachu
pH 9 (100 g/l H2O w 20°C)
Temperatura topnienia/krzepnięcia 410 – 430°C
Gęstość względna 1,44 g/cm3 (20°C)
Rozpuszczalność w wodzie 556 g/l (20°C)
ZASTOSOWANIE:
Przemysł spożywczy- konserwant :
• przetworów owocowych (dopuszczalna zawartość: 0,5 grama na kilogram produktu)
• przetworów warzywnych, różnych sałatek (< 1 g/kg),
• koncentratu pomidorowego (1,5 g/kg – dotyczy półproduktu)
• konserw rybnych, ryb (< 1 g/kg),
• krewetek gotowanych (< 2 g/kg)
• napojów gazowanych (< 0,15 g/l)
• margaryny,
• przecierów,
• dżemów,
• soków owocowych,
• sosów,
• marynat,
• majonezów
• serów
• jako ekstrakt słodowy w piekarnictwie.
Przemysł medyczny :
stosuje się go przy stanach zapalnych i rozstrzeniach oskrzeli oraz przy zapaleniach jamy ustnej pochodzenia bakteryjnego. Jest także składnikiem zapobiegającym korozji w płynach do przechowywania narzędzi chirurgicznych. Niekiedy stosuje się go również jako składnik odkażający różnej postaci leków. Jest składnikiem pomocniczych środków diagnostycznych przy badaniach wątroby oraz past do zębów.
Rolnictwo:
Benzoesan sodu jest świetnym środkiem konserwującym, który może zostać wykorzystany w sporządzaniu kiszonek (sprawdza się przede wszystkim w przypadku trawo-kiszonek oraz w zakiszaniu kukurydzy). Benzoesan sodu zatrzymuje fermentację wtórną i nie pozwala na rozwój patogenów, a równocześnie nie wpływa na pożyteczne drobnoustroje produkujące konserwujący pasze kwas mlekowy. Benzoesan sodu można dodawać do kiszonek na dwa główne sposoby:
• Podczas zbierania masy zielonej – benzoesan sodu podawany jest wówczas wraz z inokulantami bakteryjnymi (zawierającymi szczepy szlachetnych bakterii mlekowych) ze specjalnych dozowników na maszynach zbierających; ten sposób podania benzoesanu sodu zapewnia jego dokładne i równomierne wymieszanie z zakiszaną paszą, a co za tym idzie – szybką inicjację procesu konserwacji i relatywnie krótki czas osiągnięcia kwasowości stosu kiszonkowego na optymalnym poziomie pH 4,0 – 4,3;
• Po założeniu biomasy na pryzmie – benzoesan sodu dodawany jest wówczas w postaci roztworu, odpowiednia dawka preparatu rozpuszczana jest w 1-2 wiadrach zimnej wody, a następnie rozprowadzana równomiernie po powierzchni pryzmy (stosu kiszonkowego).
Przyjmuje się, że optymalna dawka benzoesanu sodu wynosi 1-2 kg preparatu na każde 10 ton kiszonki.
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.