- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
Opis
CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
Celuloza jest polisacharydem złożonym z cząsteczek D-glukozy połączonych specyficznymi wiązaniami beta-1,4-glikozydowymi. Celuloza mikrokrystaliczna, zwana również MCC, jest substancją naturalną, wolną od GMO, która otrzymywana jest w laboratoryjnych, kontrolowanych warunkach w wyniku przeprowadzenia chemicznej reakcji depolimeryzacji wspomnianej celulozy, a dokładniej alfa-celulozy (która jest naturalnym elementem pulpy roślinnego surowca włóknistego). W wyniku zaistniałych procesów i gruntownego oczyszczenia powstaje zupełnie bezzapachowy, bezsmakowy, drobny, wręcz krystaliczny proszek o barwie białej lub lekko szarawej i odczynie mieszczącym się w granicy pH 5–7.
Nr CAS: 9004-34-6
Wzór chemiczny: C12H20O7
Celuloza mikrokrystaliczna (MCC) stosowana jest jako :
- środek teksturujący,
- środek przeciwzbrylający,
- substytut tłuszczu,
- emulgator,
- wypełniacz i środek wypełniający w produkcji żywności .
Udowodniono ,że celuloza mikrokrystaliczna szybko i sprawnie ulega w przyrodzie rozkładowi biochemicznemu na proste związki pochodzenia nieorganicznego, więc jest całkowicie biodegradowalna i przyjazna dla środowiska.
Nie odnotowano żadnych niebezpiecznych konsekwencji wynikających z przyjmowania celulozy mikrokrystalicznej w jakiejkolwiek formie. Substancja ta nie wchodzi w żadne szkodliwe reakcje z innymi substancjami, nie wywołuje też reakcji alergicznych.
Przechowywanie: w suchym miejscu, chronić przed dostępem bezpośredniego światła słonecznego.
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.
ZASTOSOWANIE:
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
- stosowana w produktach spożywczych z powodzeniem zastępuje cukier mleczny, czyli laktozę.
- dodana do żywności (np. do pieczywa, dżemów, lodów) znacznie poprawia oraz stabilizuje jej strukturę, zapobiega niekorzystnemu zbrylaniu się i ewentualnej krystalizacji, jest również świetnym nośnikiem wody i oleju.
- jest naturalnym źródłem błonnika, nie jest metabolizowana, a co za tym idzie, nie dostarcza energii w formie kilokalorii. Może natomiast hamować uczucie głodu i wpływać na uregulowanie masy ciała, podobnie jak włókno pokarmowe.
PRZEMYSŁ FARMACEUTYCZNY, SUPLEMENTACYJNY
- używana podczas wytwarzania preparatów w proszku lub preparatów zamkniętych w specjalnych osłonkach. Nadaje charakterystyczną twardość suplementom występującym w tabletkach, w skuteczny sposób powiększa ich objętość i masę, a jednocześnie dzięki swojej minimalnej gęstości pozwala na równomierne rozprowadzenie innych składników w obrębie tabletki lub kapsułki. Dzięki temu każda porcja ma taką samą jakość i przede wszystkim skuteczność.
- jest chemicznie obojętna oraz nieaktywna farmakologicznie, jej obecność nie koliduje z innymi substancjami tworzącymi zaawansowane formuły, a ona sama nie wchodzi w szkodliwe interakcje i nie powoduje reakcji alergicznych.
PRZEMYSŁ KOSMETYCZNY
- Celuloza mikrokrystaliczna jest substancją konsystencjotwórczą. Wykorzystuje się ją w kosmetyce, ponieważ tworzy żele i sprawia, że substancja z łatwością się rozprowadza. Celuloza mikrokrystaliczna działa w kosmetykach jako:
- zagęstnik – nadaje odpowiednią konsystencję kosmetykom,
- wypełniacz – ta właściwość wykorzystywana jest zarówno w produktach do pielęgnacji, jak i do makijażu,
- substancja nadająca puszystość i objętość kosmetykom,
- pochłaniacz wilgoci – dzięki temu przedłuża przydatność wyrobu,
- modyfikator reologii – wpływa na konsystencję produktu oraz jego zdolność do rozprowadzania się na skórze i jakość sensoryczną, a także zapobiega jego zbrylaniu,
- spoiwo i stabilizator emulsji – pomaga połączyć składniki nierozpuszczalne w wodzie z roztworami wodnymi, utrwala konsystencję,
- substancja zmętniająca – zmniejsza przezroczystość produktu, a co za tym idzie, utrudnia dostęp promieniom światła słonecznego.
Poza tym kremy, balsamy lub płyny myjące stworzone z użyciem celulozy mikrokrystalicznej pozostawiają skórę gładką i matową. Pochłaniają pot, sebum i tłuszcz, dzięki czemu pomagają oczyścić pory i pozbyć się z cery niezdrowego efektu błyszczenia.
Drobinki celulozy wykorzystuje się w peelingach mechanicznych – pełnią funkcję wsadu ścierającego. Mechaniczne usunięcie naskórka z użyciem tej naturalnej substancji pozwala uzyskać efekt wygładzonej skóry i ułatwia wchłanianie substancjom odżywczym zawartym w kosmetykach do pielęgnacji.