- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
GLUTEN PSZENNY
Opis
GLUTEN PSZENNY SPOŻYWCZY BIAŁKO PSZENNE
Gluten pszenny to białko, które uzyskuje się poprzez ekstrakcję z pszenicy. Występuje w pszenicy i jej odmianach, a także w życie i jęczmieniu. Wyciąg z mąki pszennej to najlepsza baza do stworzenia seitana, czyli "chińskiego mięsa", który do złudzenia przypomina strukturę włókna mięśni. Gluten pszenny służy do poprawy i stabilizacji jakości mąki, szczególnie pochodzącej ze zbóż gorszej jakości.
CECHY PRODUKTU:
- poprawia wodochłonność o około 10-15%, co powoduje większą wydajność ciasta i pieczywa,
- dodatek glutenu w ciastach piekarniczych znacznie poprawia jego cechy reologiczne oraz wydłuża czas rozwoju i oporności ciasta na miesienie oraz zmniejsza rozmiękczanie.
- wpływa na poprawę zdolności do wytwarzania i zatrzymywania gazów w cieście, w rezultacie uzyskuje się pieczywo o większej objętości (5-25%), bardziej delikatnym i elastycznym miękiszu oraz przedłużonej trwałości,
- niweluje niekorzystny wpływ na mąkę innych dodatków wzbogacających,
- korzystnie wpływa na zapach, konsystencję i smak produktu spożywczego.
Składniki:100% gluten pszenny
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 1728 kJ / 409 kcal
Tłuszcze 6,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g
Węglowodany 7,9 g
- w tym cukry 1,3 g
Błonnik 0,7 g
Białko 79,5g
Sól 0,04 g
Dozowanie : max. do 10% na 100g mąki.
Przechowywanie: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Nie zawiera konserwantów. Bez GMO.
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.
ZASTOSOWANIE:
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
Stosowany przede wszystkim w gotowych deserach, wyrobach garmażeryjnych, majonezach i musztardach, kawie zbożowej oraz rozmaitych wyrobach cukierniczych, w kaszkach mleczno-zbożowych i zbożowych, makaronach pszennych i żytnim, w chlebach razowym i białym, bułkach i pieczywie chrupkim. Zawierają go także herbatniki, biszkopty, sucharki i pierniczki.
Z racji, że gluten korzystnie wpływa na zapach, konsystencję i smak produktu spożywczego, producenci chętnie dodają go także do: kiełbas, parówek, pasztetów, mielonek, a także zup i sosów typu instant.
Gluten Pszenny ma duże znaczenie w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Nie służy tylko jako substancja wiążąca i utrzymująca kształt burgerów na bazie pieczarek czy ciecierzycy, ale jest też głównym składnikiem substytutu mięsa, zwanym seitanem lub “pszennym mięsem”.
Gluten Pszenny Witalny jest doskonałym źródłem białka roślinnego i może zapewnić wysokie wartości odżywcze, częściowo zastępując w żywieniu białka zwierzęce.
PRZEMYSŁ PASZOWY
Gluten Pszenny jest składnikiem karmy dla zwierząt domowych i paszy dla zwierząt gospodarskich, ze względu na swoje właściwości wiążące i teksturalne. Produkty zawierające to białko są doskonale strawne i smaczne, a także poprawiają fizyczną prezentację paszy, zapewniając kolor.
WĘDKARSTWO
Powszechnie używany w miksach jako dodatek wiażący. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka ok. 80%, dzięki czemu dostarcza mieszance niezbędne tłuszcze i węglowodany Wzmacnia sprężystość i strukturę ciasta, zwiększa jego objętość. Ułatwia rolowanie i zwiększa gładkość kulek proteinowych. Ze względu na bardzo mocną kleistość, dozowanie nie powinno przekroczyć 7%.