- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYNAMON MIELONY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KARDAMON MIELONY
- KAZEINIAN SODU
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- OCTAN SODU BEZWODNY E262
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
GUMA KSANTANOWA spożywcza E415
Opis
GUMA KSANTANOWA spożywcza E415
Guma ksantanowa - naturalna guma roślinna z grupy wielocukrów – polisacharydów wielocząsteczkowych. Ma pochodzenie mikrobiologiczne: powstaje w wyniku fermentacji tlenowej cukrów przeprowadzanej przez bakterie Xanthomonascampestris. Zbudowana jest z cukrów takich jak glukoza, mannoza oraz z kwasów: glukuronowego, octowego i pirogronowego.. W wodzie wykazuje zdolność do formowania żeli lub lepkich zawiesin, które mają właściwości emulgujące, zagęszczające, żelujące, stabilizujące. Lepkie roztwory ksantanu z wodą już przy niskich stężeniach gumy są niezwykle stabilne, wykazują odporność na zmiany temperatury, zmiany odczynu środowiska, działanie enzymów, różne stężenia soli, procesy sterylizacji, pasteryzacji, chłodzenia, mrożenia. Łatwo rozpuszczalna w wodzie ciepłej i zimnej, w mleku, słodkich napojach i płynach.
Guma ksantanowa używana zgodnie z zaleceniami nie wywołuje skutków ubocznych. Spożywana ilość w ciągu dnia nie powinna przekraczać 15g.
Nr CAS: 11138-66-2
Nr WE: 234-394-2
Forma fizyczna: biały/beżowy proszek
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed wilgocią i światłem.
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.
Zastosowanie:
Przemysł spożywczy :
- emulguje, stabilizuje, zagęszcza, nadaje produktom pożądaną twardość, konsystencję, smarowność; zapobiega wydzielaniu płynu z żelu, np. wyciekowi serwatki z jogurtu. Znajduje zastosowanie w produktach spożywczych takich jak : ketchup, majonez, musztarda, chrzan, serki wiejskie, homogenizowane i topione, sosy, ryba w pomidorach, kefiry i jogurty smakowe, zupy w proszku, soki i wiele innych,
- jest cenną alternatywą np. dla żelatyny wołowej, co jest ważną informacją m.in. dla wegan i wegetarian,
- ma zastosowanie w produktach poddawanych ogrzewaniu, np. w konserwach.
- w cukiernictwie stosowana jest do produkcji deserów, nadzień i polew,
- wykorzystywana w produkcji żywności o obniżonej kaloryczności, np. dietetycznych jogurtów i dressingów – jest w nich zamiennikiem tłuszczu,
- stosowana przez osoby na diecie bezglutenowe jako zamiennik mąki i skrobi do zagęszczania sosów, dżemów, kremów i past,
- polecana jest przy dietach niskowęglowodanowych (ketogeniczna, lowcarb).
Do produktów spożywczych dodawana jest zazwyczaj w stężeniach 0,05–0,5%.
Przemysł kosmetyczny
- stabilizuje emulsje i zwiększa lepkość produktów, np. kremów, balsamów, past do zębów, pianek, żelów, balsamów, szamponów i wielu innych.
W kosmetykach stosuje się od 0.1 do 10% w zależności od wymaganej konsystencji.
Przemysł farmaceutyczny
- jest składową tabletek, w których pełni rolę substancji wiążącej oraz zapewnia stopniowy rozpad tabletki i przedłużone uwalnianie składników czynnych.