Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
KURIER DPD

LISTA PRODUKTÓW
  • ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
  • ALGINIAN SODU E401
  • ALKOHOL CETYLOWY
  • ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
  • AROMATY W PROSZKU
  • ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
  • ASPARTAM E951
  • AZOTYN SODU
  • AZOTYN SODU E250
  • BARWNIK ANNATO E160b
  • BARWNIK KARMEL E150d
  • BENZOESAN SODU E211
  • BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
  • BUŁKA TARTA
  • CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
  • CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
  • CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
  • CHLOREK POTASU SPOŻYWCZY
  • CHLOREK POTASU TECHNICZNY
  • CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
  • CYKLAMINIAN SODU E952
  • CYNAMON MIELONY
  • CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
  • CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
  • CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
  • CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
  • DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
  • DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
  • EKSTRAKT Z ACEROLI 25% WITAMINA C
  • EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
  • FRUKTOZA KRYSTALICZNA
  • GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
  • GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
  • GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
  • GLUTAMINIAN SODU E621
  • GLUTEN PSZENNY
  • GUMA ARABSKA E414
  • GUMA GUAR E412
  • GUMA KSANTANOWA E415
  • GUMA TARA E417
  • IZOASKORBINIAN SODU E316
  • KAKAO NIEALKALIZOWANE
  • KARDAMON MIELONY
  • KAZEINIAN SODU
  • KOFEINA BEZWODNA
  • KURKUMA MIELONA
  • KWAS BOROWY
  • KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
  • KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
  • KWAS SORBOWY E200
  • KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
  • MALTODEKSTRYNA
  • MENTOL KRYSTALICZNY
  • MOCZNIK
  • MSM SIARKA ORGANICZNA
  • NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
  • OCTAN SODU BEZWODNY E262
  • PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
  • PAPRYKA SŁODKA MIELONA
  • PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
  • SACHARYNIAN SODU E954
  • SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
  • SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
  • SIARCZAN GLINU
  • SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
  • SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
  • SIARKA GRANULOWANA
  • SORBINIAN POTASU E202
  • SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
  • SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
  • SUKRALOZA E955
  • SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
  • SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
  • SYROP MALTITOLOWY
  • SZKŁO WODNE SODOWE
  • TALK TECHNICZNY M-15
  • TALK TECHNICZNY M-30
  • TLENEK CERU
  • TRIACETYNA
  • WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
  • WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
  • WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
  • ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180

IZOASKORBINIAN SODU E316

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 40,00 zł

Cena regularna:

40.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

IZOASKORBINIAN SODU E316 

Izoaskorbinian sodu (E316) - sól sodowa kwasu izoaskorbinowego jakości spożywczej. Jest to syntetyczny odpowiednik askorbinianu sodu. Przybiera formę krystalicznego proszku o białej lub żółtawej barwie, posiada słonawy smak i jest bezwonny. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, jednak jest nierozpuszczalny w tłuszczach. Jest także stabilny pod względem termicznym. Jego temperatura rozkładu wynosi 168 – 170 ˚C.

Substancja ta nie występuje naturalnie. Jest otrzymywana w procesie syntezy z kwasu izoaskorbinowego i wodorotlenku sodu.

Izoaskorbinian sodu jest substancją bezpieczną dla zdrowia, a jego stosowanie jako dodatek do żywności zostało zatwierdzone przez odpowiednie instytucje. Jest to również dodatek do żywości, który jest koszerny, bezglutenowy i wegański.

Numer CAS: 6381-77-7

Numer WE: 230-938-8

Wzór chemiczny: C6H7O6Na*H2O

Maksymalne dozwolone dawki

Kategoria żywności

Maksymalne dozwolone dawki (mg/l lub mg/kg)

Wędliny i konserwy mięsne

500

Ryby mrożone i głęboko mrożone

1500

Produkty rybne konserwowane

1500

*na podstawie ROZPORZĄDZENIA KOMISJI (UE) NR 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia WE nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady.

Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed wilgocią i światłem.

Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.

Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.

ZASTOSOWANIE:

Izoaskorbinian sodu jest stosowany jako:

  • Przeciwutleniacz
  • Konserwant
  • Przyspieszacz peklowania

Izoaskorbinian sodu jest stosowany przy produkcji mięsa i jego przetworów, przetworów rybnych, napojów, soków, mąki i wypieków, mrożonek, konserw. Odpowiada za prawidłową barwę produktu, zapobiegając brązowieniu, które jest efektem reakcji enzymatycznych. Używany przede wszystkim w celu uzyskania ładnego czerwonego koloru w kiełbasach, szynkach, boczku i innych wędlinach lub produktach rybnych, ponieważ może przyspieszyć redukcję azotynów i azotanów do tlenku azotu, który nadaje mięsu różową barwę.

Przyspiesza on również proces peklowania wyrobów mięsnych. Dzięki temu możliwe jest ograniczenie azotynów w produkcji między innymi wędlin czy kiełbas . Jako przeciwutleniacz strukturalnie powiązany z witaminą C, pomaga poprawić stabilność smaku i zapobiega tworzeniu się rakotwórczych nitrozoamin. Zapobiega także zmianom zapachu oraz wspomaga zachowanie klarowności napojów i soków.

Jest również składnikiem kosmetyków np. pomadek do ust.

Stosowany jest jako składnik obniżający korozję metalowych opakowań.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl