Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
KURIER DPD

LISTA PRODUKTÓW
  • ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
  • ALKOHOL CETYLOWY
  • ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
  • AROMATY W PROSZKU
  • ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
  • ASPARTAM E951
  • AZOTYN SODU
  • BARWNIK ANNATO E160b
  • BARWNIK KARMEL E150d
  • BENZOESAN SODU E211
  • BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
  • CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
  • CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
  • CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
  • CHLOREK POTASU
  • CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
  • CYNAMON MIELONY
  • CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
  • CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
  • CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
  • CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
  • DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
  • DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
  • EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
  • FRUKTOZA KRYSTALICZNA
  • GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
  • GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
  • GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
  • GLUTAMINIAN SODU E621
  • GLUTEN PSZENNY
  • GUMA ARABSKA E414
  • GUMA GUAR E412
  • GUMA KSANTANOWA E415
  • GUMA TARA E417
  • KAKAO NIEALKALIZOWANE
  • KARDAMON MIELONY
  • KAZEINIAN SODU
  • KOFEINA BEZWODNA
  • KURKUMA MIELONA
  • KWAS BOROWY
  • KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
  • KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
  • KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
  • MALTODEKSTRYNA
  • MENTOL KRYSTALICZNY
  • MOCZNIK
  • MSM SIARKA ORGANICZNA
  • NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
  • OCTAN SODU BEZWODNY E262
  • PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
  • PAPRYKA SŁODKA MIELONA
  • PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
  • SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
  • SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
  • SIARCZAN GLINU
  • SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
  • SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
  • SIARKA GRANULOWANA
  • SORBINIAN POTASU E202
  • SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
  • SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
  • SUKRALOZA E955
  • SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
  • SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
  • SYROP MALTITOLOWY
  • SZKŁO WODNE SODOWE
  • TLENEK CERU
  • TRIACETYNA
  • WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
  • WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
  • WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
  • ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180

KARDAMON MIELONY

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 450,00 zł

Cena regularna:

450.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

KARDAMON MIELONY

Kardamon mielony to aromatyczna przyprawa o intensywnym smaku i zapachu, uzyskiwana poprzez mielenie nasion rośliny kardamonu. Kardamon pochodzi z obszarów Azji Południowej i z  południowych Indii. Obecnie jest też uprawiana w Tanzanii, Gwatemali i w Wietnamie.  Jest szeroko stosowany w kuchniach świata. Doskonale łączy się z potrawami słodkimi, w deserach oraz napojach - kawa, herbata.. Uznawany jest za jedną z najdroższych przypraw świata.

Kardamon jest źródłem cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Jedna, ważąca około 2 g łyżeczka mielonego kardamonu ma 6,22 kcal. Pozostałe wartości odżywcze kardamonu to:

Wartości odżywcze

Zawartość w 1 łyżeczce (2 g)

Białko

0,22 g

Tłuszcz

0,13 g

Węglowodany

1,37 g

Błonnik

0,56 g

Witamina C

0,43 mg

Witamina B6

0,01 mg

Niacyna (witamina B3)

0,02 mg

Wapń

7,66 mg

Żelazo

0,28 mg

Magnez

4,58 mg

Fosfor

3,56 mg

Potas

22,4 mg

Cynk

0,15 mg

 

Składniki:100% kardamon mielony

Przechowywanie: w suchym miejscu, chronić przed dostępem bezpośredniego światła słonecznego.

Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.

Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.

ZASTOSOWANIE:

- stosowany głównie do gorących napojów i słodkich wypieków, może być aromatycznym dodatkiem deserów,

- można eksperymentować z jego użyciem w daniach wytrawnych - nie tylko w kuchni pochodzenia orientalnego,

-świetnie pasuje do mięs np. do kaczki, kurczaka lub żeberek, idealnie komponuje się z daniami typu curry, risotto i różnego rodzaju gulasze, jest obowiązkowym składnikiem kremowej zupy dyniowej,

- używany do aromatyzowania napojów – mocnej, gorzkiej kawy lub herbaty, podanie herbatki z kardamonem po posiłku poprawi trawienie.

- dodaje się go także do aromatycznych, rozgrzewających napojów alkoholowych, jako popularny dodatek do grzanego wina lub gorącego ponczu, równie dobrze posłuży do aromatyzowania likierów, wódek.

-jest nieodłącznym składnikiem wielu tradycyjnych indyjskich potraw,  kluczowy składnik garam masala, popularnej mieszanki przypraw, jest również często używany do aromatyzowania ryżu biryani, różnych curry i deserów, takich jak kulfi i gulab jamun, kardamon to podstawowa przyprawa w słynnych, pysznych, mięciutkich, maślanych z nutą pikantno – cytrynowo – korzenną skandynawskich bułeczkach kardamonowych Kardemummabullar. 

Kardamon ma intensywny smak, więc zaleca się dodawanie go ostrożnie. Najlepiej zacząć od małej ilości i stopniowo dostosowywać do swojego gustu.

Kardamon w medycynie

Kardamon jest powszechnie wykorzystywany w medycynie naturalnej. Ze względu na jego prozdrowotne właściwości, jest polecanym dodatkiem do codziennej diety. Kardamon jest uznawany za remedium między innymi na problemy trawienne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe – w tym celu stosowano go już w starożytnych Chinach. Kardamon pomaga zwalczyć nudności, zgagę, wzdęcia czy gazy, a za sprawą działania rozkurczowego – okazuje się przydatny także przy nieżycie żołądka. W przypadku problemów z trawieniem najlepiej sięgnąć po mielony kardamon lub olejek kardamonowy.

Kardamon wspiera również organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Kardamon wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a ponadto działa rozgrzewająco. Dzięki zawartości olejków eterycznych sprawdza się w też w leczeniu infekcji dróg oddechowych – przynosi ulgę w kaszlu i katarze oraz udrażnia zatkany nos. Przy przeziębieniu i grypie szczególnie polecana jest czarna herbata z dodatkiem kardamonu, którą można także pić w chłodne dni, natomiast do łagodzenia kaszlu i kataru najlepsze są inhalacje z olejkiem kardamonowe.

Kardamon a odchudzanie

Kardamon jest również często polecany osobom odchudzającym się – dodawany do różnych potraw czy herbaty może przyspieszać utratę zbędnych kilogramów. Wszystko za sprawą olejków eterycznych obecnych w nasionach kardamonu. Pobudzają one wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przemiana materii odbywa się sprawniej i szybciej. Regulacja procesów metabolicznych sprzyja też oczyszczaniu organizmu z toksyn i innych produktów ubocznych.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl