- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYNAMON MIELONY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KARDAMON MIELONY
- KAZEINIAN SODU
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- OCTAN SODU BEZWODNY E262
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
KARDAMON MIELONY
Opis
KARDAMON MIELONY
Kardamon mielony to aromatyczna przyprawa o intensywnym smaku i zapachu, uzyskiwana poprzez mielenie nasion rośliny kardamonu. Kardamon pochodzi z obszarów Azji Południowej i z południowych Indii. Obecnie jest też uprawiana w Tanzanii, Gwatemali i w Wietnamie. Jest szeroko stosowany w kuchniach świata. Doskonale łączy się z potrawami słodkimi, w deserach oraz napojach - kawa, herbata.. Uznawany jest za jedną z najdroższych przypraw świata.
Kardamon jest źródłem cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Jedna, ważąca około 2 g łyżeczka mielonego kardamonu ma 6,22 kcal. Pozostałe wartości odżywcze kardamonu to:
Wartości odżywcze |
Zawartość w 1 łyżeczce (2 g) |
Białko |
0,22 g |
Tłuszcz |
0,13 g |
Węglowodany |
1,37 g |
Błonnik |
0,56 g |
Witamina C |
0,43 mg |
Witamina B6 |
0,01 mg |
Niacyna (witamina B3) |
0,02 mg |
Wapń |
7,66 mg |
Żelazo |
0,28 mg |
Magnez |
4,58 mg |
Fosfor |
3,56 mg |
Potas |
22,4 mg |
Cynk |
0,15 mg |
Składniki:100% kardamon mielony
Przechowywanie: w suchym miejscu, chronić przed dostępem bezpośredniego światła słonecznego.
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.
ZASTOSOWANIE:
- stosowany głównie do gorących napojów i słodkich wypieków, może być aromatycznym dodatkiem deserów,
- można eksperymentować z jego użyciem w daniach wytrawnych - nie tylko w kuchni pochodzenia orientalnego,
-świetnie pasuje do mięs np. do kaczki, kurczaka lub żeberek, idealnie komponuje się z daniami typu curry, risotto i różnego rodzaju gulasze, jest obowiązkowym składnikiem kremowej zupy dyniowej,
- używany do aromatyzowania napojów – mocnej, gorzkiej kawy lub herbaty, podanie herbatki z kardamonem po posiłku poprawi trawienie.
- dodaje się go także do aromatycznych, rozgrzewających napojów alkoholowych, jako popularny dodatek do grzanego wina lub gorącego ponczu, równie dobrze posłuży do aromatyzowania likierów, wódek.
-jest nieodłącznym składnikiem wielu tradycyjnych indyjskich potraw, kluczowy składnik garam masala, popularnej mieszanki przypraw, jest również często używany do aromatyzowania ryżu biryani, różnych curry i deserów, takich jak kulfi i gulab jamun, kardamon to podstawowa przyprawa w słynnych, pysznych, mięciutkich, maślanych z nutą pikantno – cytrynowo – korzenną skandynawskich bułeczkach kardamonowych Kardemummabullar.
Kardamon ma intensywny smak, więc zaleca się dodawanie go ostrożnie. Najlepiej zacząć od małej ilości i stopniowo dostosowywać do swojego gustu.
Kardamon w medycynie
Kardamon jest powszechnie wykorzystywany w medycynie naturalnej. Ze względu na jego prozdrowotne właściwości, jest polecanym dodatkiem do codziennej diety. Kardamon jest uznawany za remedium między innymi na problemy trawienne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe – w tym celu stosowano go już w starożytnych Chinach. Kardamon pomaga zwalczyć nudności, zgagę, wzdęcia czy gazy, a za sprawą działania rozkurczowego – okazuje się przydatny także przy nieżycie żołądka. W przypadku problemów z trawieniem najlepiej sięgnąć po mielony kardamon lub olejek kardamonowy.
Kardamon wspiera również organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Kardamon wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a ponadto działa rozgrzewająco. Dzięki zawartości olejków eterycznych sprawdza się w też w leczeniu infekcji dróg oddechowych – przynosi ulgę w kaszlu i katarze oraz udrażnia zatkany nos. Przy przeziębieniu i grypie szczególnie polecana jest czarna herbata z dodatkiem kardamonu, którą można także pić w chłodne dni, natomiast do łagodzenia kaszlu i kataru najlepsze są inhalacje z olejkiem kardamonowe.
Kardamon a odchudzanie
Kardamon jest również często polecany osobom odchudzającym się – dodawany do różnych potraw czy herbaty może przyspieszać utratę zbędnych kilogramów. Wszystko za sprawą olejków eterycznych obecnych w nasionach kardamonu. Pobudzają one wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przemiana materii odbywa się sprawniej i szybciej. Regulacja procesów metabolicznych sprzyja też oczyszczaniu organizmu z toksyn i innych produktów ubocznych.