- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYNAMON MIELONY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KARDAMON MIELONY
- KAZEINIAN SODU
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- OCTAN SODU BEZWODNY E262
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
Opis
KWAS KWASEK CYTRYNOWY SPOŻYWCZY E330 JEDNOWODNY
Kwas cytrynowy jednowodny to bezwonny biały proszek o mocno kwaśnym smaku. Głównym zadaniem kwasku jest obniżenie pH produktów do których jest dodawany by poprawić ich smak i wydłużyć trwałość. Popularny przeciwutleniacz. Kwasek cytrynowy ze względu na swoje właściwości znalazł wszechstronne zastosowanie. Jest produktem uniwersalnym, tanim i ekologicznym..
Nr CAS 5949-29-1
Nr WE 611-842-9
Wzór chemiczny C6H8O7•H2O
Masa molowa 210,14 g/mol
Postać fizyczna Krystaliczne ciało stałe koloru białego
Zapach Bez zapachu pH 1,7 (100 g/l)
Temperatura topnienia/krzepnięcia 153°C (1013 hPa)
Gęstość względna 1,665 g/cm3 (20°C)
Rozpuszczalność w wodzie 590 g/l (20°C)
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach Rozpuszczalny w alkoholu
Zastosowanie :
- przemysł spożywczy, jest używany jako środek konserwujący, dodatek do napojów bezalkoholowych i produktów w proszku, takich jak napoje instant, cukierki i galaretki. Jest również stosowany jako regulator kwasowości, środek przeciwzbrylający i jako składnik do produkcji aromatów.
- przemysł winiarski, Dodanie kwasku powoduje zmianę środowiska na "kwaśne "
- obniżenie pH. Ma głównie zastosowanie przy sporządzaniu nastawów, win, miodów pitnych jak i też zacierów zbożowych gdzie odpowiednie pH jest gwarancją prawidłowej pracy drożdży, hydrolizy skrobi oraz ma wpływ na przebieg fermentacji. - przemysł piwowarski, przeciwdziała tworzeniu się substancji zmętniających.
- przemysł chemiczny, jako składnik w produkcji detergentów, środków powierzchniowo czynnych i innych produktów chemicznych. - przemysł farmaceutyczny, jest składnikiem leków i wielu innych preparatów pełniąc funkcję stabilizującą, musującą oraz smakowo-zapachową, jednocześnie pomagając w maskowaniu gorzkiego smaku.
- rolnictwo, stosowany jest w produkcji paszy dla zwierząt oraz nawozów. W paszach dla zwierząt zwiększa przyswajalność składników mineralnych, ale też poprawia i wzmacnia smak paszy, natomiast w produkcji nawozów stosowany jest w celu regulacji pH.
- gospodarstwo domowe, poza zastosowaniem kulinarnym świetnie sprawdzi się jako naturalny środek czyszczący, najczęściej używany jest do odkamieniania czajników czy ekspresów do kawy. Roztwór wody z dodatkiem kwasu świetnie poradzi sobie z uporczywym osadem i zaciekami na kabinie prysznicowej, w umywalce lub brodziku. Działa w tym zakresie podobnie do octu, ale nie pozostawia nieprzyjemnego drażniącego zapachu co dla niektórych będzie ogromną zaletą. Dodany do białego prania pozwoli pozbyć się plam po kawie, herbacie oraz innych trudnych do usunięcia zabrudzeń. Nadaje tkaninom świeży cytrusowy zapach oraz wzmacnia działanie proszku do prania, odkamieniacz do pralki :wystarczy wsypać 3 łyżeczki i ustawić puste pranie na 90 stopni. Takie profilaktyczne działanie raz w miesiącu pozwoli zapobiegać osadzaniu się kamienia i rozwijaniu się pleśni. Preparat nabłyszczający do naczyń.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.