- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYNAMON MIELONY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KARDAMON MIELONY
- KAZEINIAN SODU
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- OCTAN SODU BEZWODNY E262
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
Opis
KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
Kwas szczawiowy, znany również jako kwas etanodiowy bądź kwas szczawiowy uwodniony. Otrzymuje się go za pomocą rozcieńczonego kwasu siarkowego, który wpływa na szczawian sodu, pozyskany poprzez ogrzewanie mrówczanu sodu. Kwas szczawiowy rozpuszcza się zarówno w rozpuszczalnikach organicznych jak i w wodzie.
Nr CAS 6153-56-6
Nr WE 205-634-3
Wzór chemiczny C2H2O4·2H2O (dihydrat)
Masa molowa 90,03 g/mol
Postać fizyczna Bezbarwne kryształy lub biały proszek
Zapach Bez zapachu pH 0,7 (50g/l H2O)
Temperatura topnienia/krzepnięcia >160°C (sublimacja)
Gęstość względna 0,813 g/cm3
Rozpuszczalność w wodzie 108 g/l (25°C)
ZASTOSOWANIE:
• w analizie miareczkowej jest substancją wzorcową do nastawiania miana roztworów utleniających,
• wywabianie plam atramentu,
• w farbiarstwie i proszkach do czyszczenia urządzeń sanitarnych,
• w elektrotechnice jest środkiem pomocniczym przy elektrolitycznym oksydowaniu glinu,
• zapobiega enzymatycznemu brązowieniu warzyw i owoców oraz opóźnia proces starzenia się owoców, dlatego chętnie wykorzystuje go przemysł spożywczy,
• wybielanie skór, drewna lub innych surowców.
• w pszczelarstwie jest stosowany do zwalczania roztocza Varroa destructor.
ZWALCZANIE WARROZY:
Kwas szczawiowy w pasiece można stosować w dwojaki sposób: jako roztwór oraz jako opary. W pierwszym przypadku do zwalczania Varroa destructor stosuje się letni roztwór leczniczy syropu cukrowego (1:1) zawierający 3,2% kwasu szczawiowego Roztwór leczniczy przygotowujemy z 30–gram kwasu szczawiowego, 400 g cukru i 400 ml wody. Najlepiej jest stosować świeżo przygotowany roztwór kwasu, jednak z powodzeniem można też stosować syrop z kwasem po miesięcznym przechowywaniu w temperaturze poniżej 15°C. Należy tylko pamiętać, aby roztwór kwasu szczawiowego przy podaniu pszczołom był letni. Pszczoły polewamy w uliczkach międzyplastrowych cienkim strumieniem przygotowanego roztworu. Najlepiej do tego służy duża strzykawka (o pojemności 20 ml lub 50 ml). Stosuje się dawkę 5–8 ml na jedną uliczkę międzyplastrową. Zaleca się następujące dawkowanie w zależności od siły rodziny: - słaba rodzina: 20-30 ml, - średnia rodzina: 30-40 ml, - silna rodzina: 40-50 ml. Zalecanych dawek nie wolno przekraczać. Aby kwas szczawiowy był jak najskuteczniejszy, przygotowany roztwór powinien być absolutnie jednorodny. Niedopuszczalne są jakiekolwiek widoczne kryształki kwasu. Będą się one bowiem osadzać na dnie butelki, co sprawi, że nie zostaną odparowane, a skuteczność kwasu mocno osłabi się.
Podczas zabiegu w pasiece należy używać okularów i cienkich rękawiczek gumowych.
Kwas szczawiowy wykorzystywany w pszczelarstwie w żaden sposób nie wyrządza krzywdy pszczołom i nie wpływa na miód.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.