- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYNAMON MIELONY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KARDAMON MIELONY
- KAZEINIAN SODU
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- OCTAN SODU BEZWODNY E262
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
OCTAN SODU BEZWODNY E262
Opis
OCTAN SODU BEZWODNY E262
Octan sodu bezwodny E262 jest solą sodową kwasu octowego. Jest jedną z niewielu substancji konserwujących występującą naturalnie w pożywieniu. Na skalę przemysłową octan sodu bezwodny otrzymywany jest często przez fermentację mikrobiologiczną gdzie pożywką jest np. cukier.Octan sodu ma postać higroskopijnego proszku. Ta bezbarwna, rozpływająca się sól ma szeroki zakres zastosowań.
Numer CAS: 127-09-3
Numer WE: 204-823-8
Wzór chemiczny: C2H3O2Na
Masa molowa: 136,08 g/mol
Wygląd zewnętrzny: Biały proszek
pH: 8,0-9,5 (1 % roztwór wodny)
Rozpuszczalność: bardzo dobra, substancja silnie higroskopijna
Tworzy gorący lód
Działanie octanu sodu :
- niweluje niepożądane zmiany smaku, barwy, konsystencji
- kompleksuje niepożądane jony metali
- zmiękcza wodę stosowaną do produkcji w przemyśle spożywczym
- Z medycznego punktu widzenia jest ważnym składnikiem uzupełniającym elektrolity przy podawaniu dożylnym. Wskazany jest głównie do korygowania stężenia sodu u pacjentów z hiponatremią. Może być stosowany również w kwasicy metabolicznej i alkalizacji moczu.
Przechowywanie: w suchym miejscu, chronić przed dostępem bezpośredniego światła słonecznego.
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.
ZASTOSOWANIE:
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY:
Wykorzystywana jako:
- regulator kwasowości
- stabilizator
- substancja konserwująca
- substancja kompleksująca (wyłapująca)
Służy do produkcji:
- galaretek, dżemów oraz innych przetworów owocowych
- cukierków oraz płatków śniadaniowych, przetworów zbożowych
- sosów oraz koncentratów do zup
- marynat do ryb, grzybów, sałatek
- majonezu
- jest często używany do nadania chipsom ziemniaczanym smaku soli i octu.
INNE BRANŻE:
- w fizjoterapii, jako ogrzewacz termiczny, składnik kompresów,
- w kosmetyce, fotografii oraz w procesach barwienia tkanin jako utrwalacz barwy,
- w doświadczeniach chemicznych, w eksperymentach szkolnych podczas tworzenia roztworów wodnych następuję efektowna krystalizacja przypominająca tzw. „gorący lód”,
- jako składnik w przemyśle farmaceutycznym,
- jako źródło węgla do hodowli bakterii
- przydatny do zwiększania wydajności izolacji DNA przez wytrącanie etanolem.