Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
KURIER DPD

LISTA PRODUKTÓW
  • ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
  • ALKOHOL CETYLOWY
  • ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
  • AROMATY W PROSZKU
  • ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
  • ASPARTAM E951
  • AZOTYN SODU
  • BARWNIK ANNATO E160b
  • BARWNIK KARMEL E150d
  • BENZOESAN SODU E211
  • BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
  • CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
  • CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
  • CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
  • CHLOREK POTASU
  • CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
  • CYNAMON MIELONY
  • CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
  • CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
  • CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
  • CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
  • DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
  • DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
  • EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
  • FRUKTOZA KRYSTALICZNA
  • GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
  • GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
  • GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
  • GLUTAMINIAN SODU E621
  • GLUTEN PSZENNY
  • GUMA ARABSKA E414
  • GUMA GUAR E412
  • GUMA KSANTANOWA E415
  • GUMA TARA E417
  • KAKAO NIEALKALIZOWANE
  • KARDAMON MIELONY
  • KAZEINIAN SODU
  • KOFEINA BEZWODNA
  • KURKUMA MIELONA
  • KWAS BOROWY
  • KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
  • KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
  • KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
  • MALTODEKSTRYNA
  • MENTOL KRYSTALICZNY
  • MOCZNIK
  • MSM SIARKA ORGANICZNA
  • NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
  • OCTAN SODU BEZWODNY E262
  • PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
  • PAPRYKA SŁODKA MIELONA
  • PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
  • SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
  • SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
  • SIARCZAN GLINU
  • SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
  • SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
  • SIARKA GRANULOWANA
  • SORBINIAN POTASU E202
  • SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
  • SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
  • SUKRALOZA E955
  • SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
  • SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
  • SYROP MALTITOLOWY
  • SZKŁO WODNE SODOWE
  • TLENEK CERU
  • TRIACETYNA
  • WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
  • WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
  • WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
  • ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180

PAPRYKA SŁODKA W PROSZKU

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 25,00 zł

Cena regularna:

25.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

PAPRYKA CZERWONA SŁODKA MIELONA

Papryka słodka mielona jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych, najczęściej stosowanych przypraw na świecie. Sproszkowana forma powstaje w wyniku zmielenia suszonej papryki, słodki smak zawdzięcza się specjalnym odmianom papryki. Papryka w przyprawie jest dużo wygodniejszą alternatywną dla świeżej papryki, ponieważ zawiera pełny aromat warzywa, a jednocześnie nie wymaga przygotowania. Ponadto jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Nadaje niezwykły smak wielu potrawom i pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich. Można jej użyć również jako barwnika. Ze względu na swoją uniwersalność znajduje szerokie zastosowanie w kuchni Polskiej i międzynarodowej, np. kuchnia węgierska, czy meksykańska.

Papryka jest źródłem witaminy C, która jest bardzo ważna w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dostarcza organizmowi bardzo wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Jest wartościowym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Zawarte w niej witaminy C, A, E dbają o kondycję naczyń krwionośnych, młody wygląd skóry oraz wspierają odporność. Papryka zawiera flawonoidy, czyli przeciwutleniacze. Chronią one organizm przez szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo przyprawa ta jest źródłem witamin z grupy B, potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu. Słodka papryka wspiera pracę układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Niewątpliwie jej zaletą jest także niska kaloryczność.

 

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

 Wartość energetyczna

 1185 kJ / 287 kcal

 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 

 13 g
 2,1 g

 Węglowodany
- w tym cukry

54 g
10 g

 Błonnik 

32 g

 Białko

14 g 

 Sól

0,17 g 

Przechowywanie: Aby zachować właściwości kolorystyczne i smakowe nawet przez 18 miesięcy paprykę mieloną przechowuj w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu, w temperaturze 5-10°C.

Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.

Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.

ZASTOSOWANIE:

Paprykę słodką mieloną można użyć na bardzo wiele sposobów. Może być spożywana na surowo, np. jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek. Najbardziej popularna jest jednak jest jako składnik dań na ciepło.Papryka jest wyjątkowo popularna w przepisach kuchni węgierskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, włoskiej, meksykańskiej. Doskonale sprawdza się w zupach i gulaszach. Możesz dodać ją do leczo, bogracza, fasolki po bretońsku. Nadaje się też do sosów pieczeniowych i warzywnych. W kuchni azjatyckiej jest powszechnie używana w potrawkach ryżowych. Papryka słodka mielona świetnie pasuje również do mięs – drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a nawet ryb. Wykorzystuje się ją w produkcji kiełbas i wędlin. Jest niezastąpiona w sałatkach oraz potrawach z grilla i piekarnika.

Papryka słodka ma szerokie zastosowanie w medycynie, ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i poprawiające trawienie. Papryka słodka pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt. W medycynie chińskiej ostra papryka stosowana jest jako skuteczny środek na depresje i zmęczenie. Wpływa silnie na błony śluzowe, dlatego działa oczyszczająco.

 Przepis na danie z papryką

Zupa krem z papryki
Składniki:
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
3 czerwone papryki
700 ml bulionu
2 łyżki koncentratu
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, 2 łyżki czosnku, 0,5 łyżeczki chili
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek i podsmażać chwilę. Dodać startą marchewkę, paprykę pokrojoną w kostkę, wymieszać i podsmażać 5 minut. Dodać przyprawy i wymieszać.
Wlać bulion, koncentrat, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Gotować na małym ogniu 15 minut.
Zblendować na gładki krem. Podawać z grzankami czosnkowymi i tartym parmezanem.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl