Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
KURIER DPD

LISTA PRODUKTÓW
  • ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
  • ALKOHOL CETYLOWY
  • ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
  • AROMATY W PROSZKU
  • ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
  • ASPARTAM E951
  • AZOTYN SODU
  • BARWNIK ANNATO E160b
  • BARWNIK KARMEL E150d
  • BENZOESAN SODU E211
  • BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
  • CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
  • CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
  • CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
  • CHLOREK POTASU
  • CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
  • CYNAMON MIELONY
  • CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
  • CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
  • CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
  • CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
  • DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
  • DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
  • EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
  • FRUKTOZA KRYSTALICZNA
  • GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
  • GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
  • GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
  • GLUTAMINIAN SODU E621
  • GLUTEN PSZENNY
  • GUMA ARABSKA E414
  • GUMA GUAR E412
  • GUMA KSANTANOWA E415
  • GUMA TARA E417
  • KAKAO NIEALKALIZOWANE
  • KARDAMON MIELONY
  • KAZEINIAN SODU
  • KOFEINA BEZWODNA
  • KURKUMA MIELONA
  • KWAS BOROWY
  • KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
  • KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
  • KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
  • MALTODEKSTRYNA
  • MENTOL KRYSTALICZNY
  • MOCZNIK
  • MSM SIARKA ORGANICZNA
  • NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
  • OCTAN SODU BEZWODNY E262
  • PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
  • PAPRYKA SŁODKA MIELONA
  • PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
  • SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
  • SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
  • SIARCZAN GLINU
  • SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
  • SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
  • SIARKA GRANULOWANA
  • SORBINIAN POTASU E202
  • SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
  • SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
  • SUKRALOZA E955
  • SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
  • SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
  • SYROP MALTITOLOWY
  • SZKŁO WODNE SODOWE
  • TLENEK CERU
  • TRIACETYNA
  • WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
  • WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
  • WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
  • ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180

SORBINIAN POTASU E202

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 69,00 zł

Cena regularna:

69.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

SORBINIAN POTASU E202

Sorbinian Potasu to tradycyjny konserwant używany w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Skutecznie ogranicza rozwój drożdży, pleśni i bakterii, za wyjątkiem pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Jest konserwantem powszechnie uznawanym za w pełni bezpieczny dla zdrowia (status GRAS). . Dawka dzienna nie powinna przekraczać 25 mg na kg masy ciała człowieka. Oznacza to, że przeciętna osoba o masie 70 kilogramów może go spożyć 1750 mg.Związek ten łatwo rozpuszcza się w wodzie, gdzie przekształca się w kwas sorbinowy. Ma on właściwości konserwujące z uwagi na hamowanie aktywności enzymów- dehydrogenaz.

Inne nazwy: Sól potasowa kwasu 2,4 heksadienowego

Nr CAS 24634-61-5

Nr WE 24634-61-5

Wzór chemiczny C6H7KO2

Postać fizyczna Granulat

Zapach Bez zapachu

pH 8-11 (1400 g/l H2O w 20°C)

Rozpuszczalność w wodzie 1400 g/l (20°C)

ZASTOSOWANIE:

• przemysł spożywczy: stosowany jako konserwant żywności. Znajdziemy go w napojach gazowanych, słodyczach, serach, winach, kapuście kiszonej, wypiekach, konserwach, pieczywie, wyrobach garmażeryjnych i wielu innych.

• przemysł kosmetyczny: dodawany do balsamów do ciała, kremów, szamponów, odżywek do włosów (przedłuża trwałość produktu, zapobiega namnażaniu się mikorogranizmów)

• winiarstwo: sorbinian zatrzymuje proces fermentacji podczas produkcji wina, zapobiega także wznowieniu fermentacji w gotowych do dystrybucji butelkach z winem.

Sorbianin potasu to sól potasowa kwasu sorbowego, alifatycznych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przy niskim pH wina lub soku winogronowego zastosowanie tego produktu daje dobry efekt hamujący rozwój drożdży i pleśni. Ze względu na znacznie lepszą rozpuszczalność i stabilność sorbinian potasu w stosunku do wolnego kwasu sorbinowego jest częściej stosowany do stabilizacji napojów. Sorbianian jest wrażliwy na światło i tlen. Ustawowo maksymalna dopuszczalna dawka wynosi dla wina 268 mg / l (26,8 g / hl), co odpowiada 200 mg / l kwasu sorbowego dla napoju.

• gospodarstwo domowe: do samodzielnego wędzenia ryb, serów czy mięs, przedłuża trwałość produktów żywnościowych , dodawany do detergentów

• akwarystyka: służy jako środek konserwujący płynne nawozy akwarystyczne, które chroni przed grzybami i pleśnią. Jest to najbezpieczniejszy środek konserwujący, stosowany przez wielu akwarystów, szczególnie za naszą granicą. Dodany do nawozu jest on całkowicie bezpieczny dla flory i fauny. Ważne jest, aby sorbinian potasu stosować w nawozie o ph mniejszym od 6,5-7. Zatem należy zakwaszać nawóz kwasem solnym lub kwasem askorbinowym. Zatem idealnym zestawem konserwującym 500 ml nawozu jest 0,2 gram sorbinianu potasu + 0,5 grama kwasu askorbinowego lub 3-4 ml (kwasu solnego 10%).Roztwór z sorbinianem i kwasem askorbinowym można zastosować do zabezpieczenia pokrywy akwarium przed powstawaniem grzybów na pokrywie (szczególnie dotyczy pokryw DIY ze spienionego PCV). Wystarczy rozpuścić 0,4 g sorbinianu i 1 g kwasu askorbinowego w 200 ml wody i wacikiem posmarować pokrywę, a grzyby nie będą się rozwijać.

Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl