- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYNAMON MIELONY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KARDAMON MIELONY
- KAZEINIAN SODU
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- OCTAN SODU BEZWODNY E262
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
SORBINIAN POTASU E202
Opis
SORBINIAN POTASU E202
Sorbinian Potasu to tradycyjny konserwant używany w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Skutecznie ogranicza rozwój drożdży, pleśni i bakterii, za wyjątkiem pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Jest konserwantem powszechnie uznawanym za w pełni bezpieczny dla zdrowia (status GRAS). . Dawka dzienna nie powinna przekraczać 25 mg na kg masy ciała człowieka. Oznacza to, że przeciętna osoba o masie 70 kilogramów może go spożyć 1750 mg.Związek ten łatwo rozpuszcza się w wodzie, gdzie przekształca się w kwas sorbinowy. Ma on właściwości konserwujące z uwagi na hamowanie aktywności enzymów- dehydrogenaz.
Inne nazwy: Sól potasowa kwasu 2,4 heksadienowego
Nr CAS 24634-61-5
Nr WE 24634-61-5
Wzór chemiczny C6H7KO2
Postać fizyczna Granulat
Zapach Bez zapachu
pH 8-11 (1400 g/l H2O w 20°C)
Rozpuszczalność w wodzie 1400 g/l (20°C)
ZASTOSOWANIE:
• przemysł spożywczy: stosowany jako konserwant żywności. Znajdziemy go w napojach gazowanych, słodyczach, serach, winach, kapuście kiszonej, wypiekach, konserwach, pieczywie, wyrobach garmażeryjnych i wielu innych.
• przemysł kosmetyczny: dodawany do balsamów do ciała, kremów, szamponów, odżywek do włosów (przedłuża trwałość produktu, zapobiega namnażaniu się mikorogranizmów)
• winiarstwo: sorbinian zatrzymuje proces fermentacji podczas produkcji wina, zapobiega także wznowieniu fermentacji w gotowych do dystrybucji butelkach z winem.
Sorbianin potasu to sól potasowa kwasu sorbowego, alifatycznych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przy niskim pH wina lub soku winogronowego zastosowanie tego produktu daje dobry efekt hamujący rozwój drożdży i pleśni. Ze względu na znacznie lepszą rozpuszczalność i stabilność sorbinian potasu w stosunku do wolnego kwasu sorbinowego jest częściej stosowany do stabilizacji napojów. Sorbianian jest wrażliwy na światło i tlen. Ustawowo maksymalna dopuszczalna dawka wynosi dla wina 268 mg / l (26,8 g / hl), co odpowiada 200 mg / l kwasu sorbowego dla napoju.
• gospodarstwo domowe: do samodzielnego wędzenia ryb, serów czy mięs, przedłuża trwałość produktów żywnościowych , dodawany do detergentów
• akwarystyka: służy jako środek konserwujący płynne nawozy akwarystyczne, które chroni przed grzybami i pleśnią. Jest to najbezpieczniejszy środek konserwujący, stosowany przez wielu akwarystów, szczególnie za naszą granicą. Dodany do nawozu jest on całkowicie bezpieczny dla flory i fauny. Ważne jest, aby sorbinian potasu stosować w nawozie o ph mniejszym od 6,5-7. Zatem należy zakwaszać nawóz kwasem solnym lub kwasem askorbinowym. Zatem idealnym zestawem konserwującym 500 ml nawozu jest 0,2 gram sorbinianu potasu + 0,5 grama kwasu askorbinowego lub 3-4 ml (kwasu solnego 10%).Roztwór z sorbinianem i kwasem askorbinowym można zastosować do zabezpieczenia pokrywy akwarium przed powstawaniem grzybów na pokrywie (szczególnie dotyczy pokryw DIY ze spienionego PCV). Wystarczy rozpuścić 0,4 g sorbinianu i 1 g kwasu askorbinowego w 200 ml wody i wacikiem posmarować pokrywę, a grzyby nie będą się rozwijać.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.