- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYNAMON MIELONY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KARDAMON MIELONY
- KAZEINIAN SODU
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- OCTAN SODU BEZWODNY E262
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
SUKRALOZA E955
Opis
SUKRALOZA E955 100G proszek
Sukraloza jest pochodną sacharozy – słodzikiem wykorzystywanym jako alternatywa dla cukru. Jest wytwarzana z cukru w wieloetapowym procesie chemicznym, czyli tzw. chlorowaniu sacharozy. Wskutek tego traci zdolności do wchłaniania się w naszym przewodzie pokarmowym. Związek ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu oraz jest odporny na działanie wysokich i niskich temperatur. W związku z tym jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Ustalone przez JECFA dopuszczalne dzienne spożycie ADI dla sukralozy nie powinno przekraczać 15 mg/kg mc./dobę.
Sukralozę wykorzystuje się głównie przy wytwarzaniu niskokalorycznych produktów:
• napojów niskokalorycznych,
• syropów,
• płatków śniadaniowych,
• jogurtów,
• napojów alkoholowych i bezalkoholowych,
• gum do żucia,
• żelków,
• ciast i słodyczy,
• suplementów diety.
Sukraloza – jakie ma działanie? W odróżnieniu od innych słodzików sukraloza nie dostarcza żadnych kalorii do naszego organizmu, ponieważ nie jest metabolizowana. Jej indeks glikemiczny wynosi 0. Sukraloza jest prawie 600 razy słodsza od cukru, dlatego już jej niewielka ilość wystarczy do słodzenia herbaty czy potraw. Dodatkowo w porównaniu z aspartamem czy acesulfamem K tuż po spożyciu nie pozostawia lekkiego uczucia goryczy. Badania dowodzą, że sukraloza nie podnosi poziomu glukozy we krwi i nie podwyższa poziomu insuliny po posiłku. W związku z tym mogą ją stosować osoby zmagające się z cukrzycą. Dodatkowo po ten słodzik sięgają osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Pamiętaj jednak, że sama sukraloza nie obniża masy ciała. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne uznaje ją za produkt bezpieczny, który pozwala zastąpić sacharozę, przede wszystkim u pacjentów z nadwagą, nietolerancją glukozy czy cukrzycą typu 2.