- ALBUMINA JAJECZNA BIAŁKO W PROSZKU WYSOKOPIENISTE
- ALKOHOL CETYLOWY
- ALKOHOL IZOPROPYLOWY (IPA)
- AROMATY W PROSZKU
- ASKORBINIAN SODU E301 (WITAMINA C)
- ASPARTAM E951
- AZOTYN SODU
- BARWNIK ANNATO E160b
- BARWNIK KARMEL E150d
- BENZOESAN SODU E211
- BŁONNIK BAMBUSOWY (MĄKA BAMBUSOWA)
- CELULOZA MIKROKRYSTALICZNA MCC 102
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY SPOŻYWCZY E511
- CHLOREK MAGNEZU SZEŚCIOWODNY TECHNICZNY
- CHLOREK POTASU
- CHLOREK WAPNIA DWUWODNY
- CYNAMON MIELONY
- CYTRYNIAN MAGNEZU BEZWODNY
- CYTRYNIAN POTASU JEDNOWODNY E332II
- CYTRYNIAN SODU SPOZYWCZY TRÓJSODOWY E331
- CZTEROBORAN SODU DZIESIĘCIOWODNY (BORAKS)
- DITLENEK KRZEMU (ŻEL KRZEMIONKOWY, SILOICA GEL)
- DWUTLENEK KRZEMU SPOŻYWCZY E551
- EKSTRAKT Z DZIKIEJ RÓŻY 70% WITAMINA C
- FRUKTOZA KRYSTALICZNA
- GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
- GLIKOL PROPYLENOWY FARMACEUTYCZNY 99,8%
- GLUKOZA KRYSTALICZNA (DEKSTROZA)
- GLUTAMINIAN SODU E621
- GLUTEN PSZENNY
- GUMA ARABSKA E414
- GUMA GUAR E412
- GUMA KSANTANOWA E415
- GUMA TARA E417
- KAKAO NIEALKALIZOWANE
- KARDAMON MIELONY
- KAZEINIAN SODU
- KOFEINA BEZWODNA
- KURKUMA MIELONA
- KWAS BOROWY
- KWAS CYTRYNOWY E330 (KWASEK CYTRYNOWY)
- KWAS L-ASKORBINOWY (WITAMINA C)
- KWAS SZCZAWIOWY DWUWODNY
- MALTODEKSTRYNA
- MENTOL KRYSTALICZNY
- MOCZNIK
- MSM SIARKA ORGANICZNA
- NADWĘGLAN SODU (TLEN AKTYWNY)
- OCTAN SODU BEZWODNY E262
- PALATYNOZA (IZOMALTULOZA)
- PAPRYKA SŁODKA MIELONA
- PARAFINA CIEKŁA LEKKA ( OLEJ WAZELINOWY )
- SERWATKA SŁODKA W PROSZKU
- SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY (SÓL EPSOM)
- SIARCZAN GLINU
- SIARCZAN MIEDZI PIĘCIOWODNY
- SIARCZAN ŻELAZA SIEDMIOWODNY
- SIARKA GRANULOWANA
- SORBINIAN POTASU E202
- SORBITOL HEKSITOL SPOŻYWCZY 70 % ( SYROP SORBITOLOWY)
- SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
- SUKRALOZA E955
- SYROP CUKRU INWERTOWANEGO
- SYROP GLUKOZOWY W PROSZKU DE30-32
- SYROP MALTITOLOWY
- SZKŁO WODNE SODOWE
- TLENEK CERU
- TRIACETYNA
- WĘGLAN SODU BEZWODNY ( SODA KALCYNOWANA)
- WODOROTLENEK SODU (SODA KAUSTYCZNA)
- WODOROWĘGLAN SODU E500b ( SODA OCZYSZCZONA)
- ŻELATYNA SPOŻYWCZA BLOOM 180
ŻELATYNA SPOŻYWCZA WIEPRZOWA BLOOM 180
Opis
ŻELATYNA SPOŻYWCZA WIEPRZOWA BLOOM 180 NA KOŚCI STAWY
Żelatyna to naturalna substancja białkowa otrzymywana z surowca pochodzenia zwierzęcego, zawierającego kolagen. Białko to jest bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie i łatwo przyswajalne dla człowieka. Bogata w białko żelatyna nie zawiera cholesterolu, tłuszczu, węglowodanów, ani konserwantów, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie jako dodatek funkcjonalny. Bogata jest także w prozdrowotne aminokwasy jak glicyna, hydroksyprolina, a także prolina.
- Wartości odżywcze produktu w 100g:
- Wartość energetyczna: 358,00 kcal
- Tłuszcz: 0,10 g
- Węglowodany: 0,20 g
- Błonnik: 0 g
- Białko: 89 g
- Sól: 0 g
Przechowywanie: w suchym miejscu, chronić przed dostępem bezpośredniego światła słonecznego.
Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności i pochodzą z regularnych dostaw.
Opakowanie: prezentowane zdjęcie opakowania produktu jest zdjęciem poglądowym i może się różnic w zależności od partii produktu. Niemniej jest to zawsze opakowanie posiadające wszelkie atesty dedykowane do przechowywania danego produktu.
ZASTOSOWANIE:
Żelatyna jest bardzo łatwo dostępnym, tanim i wszechstronnym produktem spożywczym, obecnym w niemalże każdej kuchni. Znajduje się w wielu słodyczach i nie tylko – stosowana jest też w celu poprawy wyglądu włosów i paznokci, a także jako naturalny sposób na wzmocnienie i regenerację stawów. Ponadto wykorzystywana jest w przemysłach: farmaceutycznym oraz kosmetycznym.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY:
- dodawana jest do zimnych produktów garmażeryjnych takich jak galarety mięsne oraz zimne nóżki czy salceson, aby utrzymać żelową konsystencję produktu.
Dawkowanie: Żelatyna powinna być zalana tylko do pokrycia proszku małą ilością zimnej wody i odstawiona na ok. 10 minut, do napęcznienia. Następnie musisz żelatynę rozpuścić najlepiej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małej lub średniej mocy. Pamiętaj, że nie możesz żelatyny zagotować, ponieważ to osłabi jej moc. Na koniec lekko ostudź żelatynę
CUKIERNICTWO:
– jest najbardziej popularną w cukiernictwie substancją żelującą i zagęszczającą,
- idealna do wszelkiego typu deserów typu żelki (do monoporcji lub jako warstwy tortu lub ciasta), galaretki, musy, frużeliny, serniki, czy desery na zimno,
- stabilizuje bitą śmietanę i kremy, nadaje im specyficzną strukturę pianki, mikstura żelatynowa (np. puree owocowe z żelatyną) ubita na zimno zachowuje się jak białka, można ją ubić, zwiększając jej objętość,
- jako zagęszczacz wykorzystywana jest przy produkcji jogurtów, a jako środek ochronny przy produkcji lodów i mrożonych deserów.
PRZEMYSŁ FARMACEUTYCZNY:
Składnik otoczek leków i suplementów diety sprzedawanych w formie miękkich kapsułek, oraz główny składnik wielu specyfików mających na celu wspomóc regenerację stawów.
PRZEMYSŁ KOSMETYCZNY:
- żelatyna odpowiada za ochronę naskórka przed potencjalnie drażniącym działaniem niektórych składników kosmetyków, w związku z tym wielu producentów dodaje ją do szamponów, odżywek, kremów żeli, mydeł, antyperspirantów, balsamów oraz zmywaczy do paznokci,
- wykorzystywana w salonach fryzjerskich do zabiegu laminowania włosów, który ma na celu poprawę kondycji suchych i zniszczonych pasm. Podczas tego zabiegu na włosy nakładana jest żelatyna, która powoduje, że stają się one miękkie, błyszczące i bardziej odporne na uszkodzenia.
Przepis na preparat na włosy z żalatyny: łyżka żelatyny, łyżka odżywki do włosów oraz trzy łyżki ciepłej wody. Po rozpuszczeniu żelatyny w wodzie dodaje się odżywkę do włosów. Tak przygotowany preparat nakładamy na suche włosy. Zakryj włosy czepkiem na ok. 40 minut, a następnie spłucz preparat.
- stosowanie żelatyny pomaga rozwiązać problem z łamliwą i rozdwajającą się płytką paznokciową. Żelatyna wpływa na ładny wygląd, kondycję oraz wzmocnienie paznokci.
Przy problemach z paznokciami polecane jest maczanie palców w specjalnie przygotowanej miksturze z żelatyny. Wystarczy dokładnie rozpuścić stołową łyżkę żelatyny w gorącej wodzie. Zanurz palce w ostudzonej wodzie z żelatyną na ok. 15 minut. Maczanie paznokci powinno powtarzać się co 3 dni. Cała kuracja miksturą z żelatyny powinna trwać nie dłużej niż 2 tygodnie.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE:
Stosowanie żelatyny na stawy
Żelatyna szczególnie popularna jest wśród sportowców oraz osób starszych, którzy bardziej narażeni są na urazy i kontuzje stawów. Dzięki systematycznemu przyjmowaniu żelatyny poprawie ulega kondycja tkanki łącznej. Żelatyna na stawy działa dzięki zawartym w sobie aminokwasom – prolinie i hydroksyprolinie, które wspomagają odbudowę tkanki łącznej. Żelatyna łagodzi dolegliwości bólowe przy schorzeniach tkanki łącznej np. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Działa ona dodatkowo na wzmocnienie mięśni i kości. Żelatynę na stawy można przyjmować w różnych postaciach. Dobrym wyjściem jest napój złożony z 3 łyżeczek żelatyny i ok. 100 ml zimnej wody. Napój należy odstawić na noc i wypić przed śniadaniem. Można dodać do niego sok z cytryny lub miód. Domowa kuracja żelatyną powinna trwać przynajmniej miesiąc.